fbpx

Politička deklaracija

Politička deklaracija

 

POLITIČKA DEKLARACIJA

o boljoj Crnoj Gori

 

Odgovorni prema budućnosti Crne Gore pozivamo na zajedničko stvaranje ambijenta za konstruktivno djelovanje svih koji vjeruju da je pravac razvoja naše zemlje u izgradnji pravednog društva, na temeljima pravne države, univerzalnih građanskih vrijednosti i liberalne demokratije.

Građanska i demokratska Crna Gora koju će poštovati svi, bez obzira jesu li Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci ili Romi,  jeste naš cilj.

Svi koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju jedinu domovinu, koji baštine i poštuju njen državni i kulturni identitet, koji su posvećeni emancipaciji crnogorskog društva po uzoru na razvijene evropske demokratije i koji žele Crnu Goru u EU, naši su saveznici.

Vlast treba da služi Crnoj Gori, a ne obratno. Služenje Crnoj Gori u periodu nakon smjene autokratskog režima, koji je osiromašio i posvađao crnogorsko društvo, podrazumijeva fokusiranje na ekonomski razvoj, bolji standard, obračun sa kriminalom i korupcijom, smanjenje socijalnih nejednakosti,revitalizaciju zdravstvenog i obrazovnog sistema i podsticanje dijalog i kritičkog mišljenja.

Identiteska pitanja, koja dodatno stvaraju podjele u društvu, nijesu tema kojom bi se trebala baviti vlast na bilo kom nivou, niti povodom njih donositi bilo kakve odluke. Ta pitanja, koja su dio intime građana, zahtijevaju dugotrajan i tolerantan dijalog.

Zato je neophodno otvoriti društveni dijalog o kulturnom modelu i na njemu postizanje širokog konsenzusa o temljenim vrijednostima našeg društva.

Ključne pozicije na svim nivoima mogu pokrivati samo oni koji imaju najbolje reference i koji su posvećeni ozdravljenju crnogorskog društva i snaženju države Crne Gore kao zajednice građana.

Pored stvaranja podsticajnog ambijenta za ulaganja u crnogorsku ekonomiju, ističemo da je podrška domaćem preduzetništvu osnova za razvoj održive ekonomije i vođenje adekvatne socijalne politike.

U predstojećem vremenu bremenitom mnogim izazovima neće izostati naš doprinos izgrađivanju sistema demokratske, ekonomske,  kulturne emancipacije Crne Gore kao i zajedničkog imenitelja našeg državnog identiteta i kulturnog jedinstva naših građana.

 

 

Predsjednik DEMOS-a

i predsjedavajući II Skupštine DEMOS-a

Miodrag Lekić