fbpx

Lekić: Nastavlja se transfer blama na linijama “ interesne dobrovoljnosti” između korumpiranih dijelova vlasti, kriminala i vodećih institucija

Lekić: Nastavlja se transfer blama na linijama “ interesne dobrovoljnosti” između korumpiranih dijelova vlasti, kriminala i vodećih institucija

Neophodan široki društveni savez otpora!

Normativno šminkanje za međunarodne potrebe u uslovima nastavka i produbljivanja korupcinaške stvarnosti u zemlji je po svemu sudeći naišlo na odgovor EU, istina prećutni, faktičkim zaustavljanjem evropskog integracionog procesa crnogorske države.

   Ostaje nada vlasti da će šminkanje crnog obraza, što svakodnevno i zgroženo prate crnogorski građani, uspijeti na domaćem terenu.

    Očigledno, vrh vlasti pretenduje da najavljeno  novo podgrijavanje vjersko-identiteske materije u izbornoj godini  prati nastavak               “ interesne dobrovoljnosti”, sinagme kojom je partijski predsjednik države Đukanović dao i teorijski doprinos sistemskoj, sada već hibridnoj, dakle razgranatoj korupciji u zemlji.

   Ako je premijeru učinjeno do znanja da - uprkos visokoj državnoj funkciji sa velikim ustavnim nadležnostima, a time i visokoj javnoj odgovornosti - ne treba da se mješa i bori za osvajanje temeljnih vrijednosti demokratije i funkcionisanja pravne države onda je do kraja otvoren prostor za betoniranje linija “ interesne dobrovoljnosti” podzemnog daha između vrha vlasti, tajkunsko- kriminalnog miljea i kontrolisanih institucija.

    Zato je neophodan široki društveni savez otpora, ako treba i neformalnog karaktera,  protiv političkog, pravnog i moralnog propadanja zemlje. Ohrabruju pojave, iako još rijetke, autonomnosti u institucijama, prije svega onih u pravosudnom sistemu koji nagovještavaju nemirenje sa blamažom njihovih profesija.

    Razumije se da dubina pada i regresije zemlje izoštrava odgovornost političke opozicije, gdje smatramo da svaki subjekat treba da preuzme odgovornost za nivo svog javnog dijelovanja, u borbi ne za parcijalne, već opšte interese zemlje i građana. I to svim demokratskim sredstvima – institucionalnim i vaninstitucionalnim.

     Predstojeća dinamika u crnogorskom društvu mora donijeti punu istinu o vrijednosnom slomu bez presedana u crnogorskoj istoriji, čemu nažalost pomažu i krajnje degutantni, dnevni korupcionaški skandali.

     Osvojene istine kao i svijest o uzrocima i nosiocima autokratskog vladanja i javnog blama zemlje jesu pretpostavke za neophodne velike društvene, ekonomske i moralne reforme crnogorskog društva.