fbpx

Potrebno je usvajanje Zakona o Vladi

Potrebno je usvajanje Zakona o Vladi

Lekić je naglasio da se današnjom prezentacijom Zakona o vladi završavaju i zaokružuju opozicioni predlozi.

Na današnjem presu Demokrata, DEMOS-a i poslanika Rudovića - Miodrag Lekić je podsjetio da opozicione snage koje učestvuju u radu skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastavljaju sa redovnim konferencijama za štampu, ne da bi pravili političke promocije, već kontunuirano obavješatavali javnost o opozicionim predlozima rješenja. 

Lekić je naglasio da se današnjom prezentacijom Zakona o vladi završavaju i zaokružuju opozicioni predlozi. Sada očekujemo fazu sučeljavanja stavova u Odboru pod pretpostavkom da vladajuća strana takođe sistematizuje svoje predloge rješenja. Vremena nema mnogo i približavamo se finalu pocesa. I preuzimanju javne odgovornosti svih učesnika. Opozicione snage su, u svakom slučaju, zaokružile svoj rad na bazi Odluke o formiranju Odbora, spremne da se na javan način argumentima rasprave sva pokrenuta pitanja i tako dođe do najboljih demokratskih rješenja u interesu građana. Radili smo, istakao je Lekić, na bazi demokratskih i evropskih principa i uz saradnju sa predstavnicima Evropske unije.

Danas je prezentovan i Zakon o vladi koji između ostalog definiše formiranje vlade građanskog jedinstva i to kao sistemskog rješenja, što znači da bi se taj model realizovao uoči svih parlamentarnih izbora. S tim u vezi, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić naglasio je da bi Vlada građanskog jedinstva imala “jednak broj ministara iz vlasti i opozicije, s tim da tamo gdje vlast ima ministra opozicija ima zamjenika, a tamo gdje opozicija ima ministra vlast ima zamjenika, na način da ministar i zamjenik funkcionišu i odlučuju po principu supotpisa odnosno prava veta, a da se odluke na Vladi donose na način da za njih mora glasati većina ministara iz vlasti i većina iz opozicije. Takođe, u kvoti opozicionih ministarstava predlažemo da budu, između ostalih, ministarstvo unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, prosvjete i zdravstva.” Bečić smatra da se ovakvim pristupom pokazuje da opoziciji nije cilj bilo kakav privilegovan položaj, već jednaki izborni uslovi, pošten i transparentan proces.

Poslanik Neđeljko Rudović kazao je da opozicija ovim preuzima svoj dio odgovornosti za dobro Crne Gore. “Očekujemo i da ostali preuzmu svoj dio odgovornosti, jer je nesporno da Crna Gora neće moći ni milimetar da napreduje u evropskim integracijama bez prihvatljivih izbora.”, zaključio je Rudović.