fbpx

Neđeljko Rudović: Odložiti izbore do postizanja dogovora

Neđeljko Rudović: Odložiti izbore do postizanja dogovora

Naš cilj je da se otvori prostor za razgovor o gorućim problemima, da pokušamo da usijane glave dozovemo pameti i da onaj ko je planirao da i bez minimalnih uslova organizuje izbore shvati da to Crnu Goru vodi u opasnu fazu duboke nestabilnosti, kazao je Rudović

Iz Skupštine Crne Gore još uvijek nije odgovoreno na predlog rezolucije o društvenom konsenzusu za prevazilaženje političke, institucionalne i ekonomske krize, kao uslovu za održavanje demokratskih izbora, koji su prije više od 15 dana podnijeli poslanici Demosa Miodrag Lekić i Neđeljko Rudović. Rudović je za „Dan“ kazao da je predlogom rezolucije, između ostalog, predviđeno da Skupština pozove relevantne društvene činioce i Evropsku uniju da doprinesu uspostavljanju demokratskog sistema i stvaranju ambijenta za iskazivanje slobodne volje na izborima.

– Odgovor na naš predlog će biti stav vladajuće grupacije da li će predlog rezolucije staviti na dnevni red i hoće li je podržati. Naš cilj je da se otvori prostor za razgovor o gorućim problemima, da pokušamo da dozovemo pameti usijane glave i da onaj ko je planirao da i bez minimalnih uslova organizuje izbore shvati da to Crnu Goru vodi u opasnu fazu duboke nestabilnosti. Svako ozbiljan zna da politička nestabilnost znači da nema ni ekonomske stabilnosti, da nema investicija, da opšta nesigurnost znači put u kolaps sistema, da nećemo moći da se bavimo vladavinom zakona i da ćemo svjedočiti daljem političkom, pravnom i sveukupnom nasilju – kazao je Rudović.

Sve to, kako je dodao, nekima nije razlog da odustanu od čuvanja pozicija po svaku cijenu, ali Demos je odlučio da pokuša dozvati pameti one koji možda mogu skupiti hrabrosti da budu dio rješenja problema.

– Uradili smo to bez naročitih iluzija, ali svjesni da je dužnost svakoga ko je odgovoran društveni činilac da pokuša sve što je u njegovoj moći. Jasno je da nema dovoljno vremena ako ne bude svijesti da je potrebno sve izbore odložiti dok ne postignemo dogovor o njihovim uslovima. U suprotnom, Crna Gora će hodati ivicom noža, a jedna od posljedica će biti nastavak blokade evropske integracije naše zemlje – zaključio je Rudović.

Ne postoje objektivni uslovi
U predlogu rezolucije koji je Skupštini podnio Demos navodi se da je jasno da u postojećim uslovima ne postoje objektivni uslovi za održavanje regularnih izbora.

– Što prije na demokratski način reaguju svi politički i društveni činioci u zemlji, u odgovarajućoj saradnji sa partnerskim međunarodnim subjektima, u prvom redu Evropskom unijom, uspjećemo da odgovorimo izazovnom i kriznom trenutaku u Crnoj Gori. Jedino tako, uz primjenu demokratskih standarda, može se otvoriti perspektiva za normalizovanje stanja u Crnoj Gori. Ono počinje održavanjem regularnih izbora – poručili su predlagači rezolucije.

 

Preuzeto sa portala Dan