fbpx

SKUPŠTINA DEMOS-a

SKUPŠTINA DEMOS-a

 

Na osnovu odluke Glavnog odbora i Predsjednika stranke danas je održana Skupština DEMOS-a. Način održavanja Skupštine je bio prilagođen epidemiološkim uslovima i mjerama koje su na snazi, stoga je u radu Skupštine učestvovalo 105 delegata.

Izabrani delegati  su bili povezani putem aplikacije “ZOOM” iz više opština odakle su izrazili stavove i glasanje u ime sjeverne, srednje i primorske regije. Usvojene odluke i snimljen rad Skupštine predstavljaju arhivski i javni dokument.

Na Skupštini je između ostalog razmatran rad stranke između dvije Skupštine, kao i dalji pravci djelovanja DEMOS-a. Usvojene su izmjene Statuta stranke i Politička deklaracija.

Na sjednici Skupštine su izabrani stranački organi: Glavni odbor i predsjednik stranke, na osnovu predloga Opštinskih odbora i slobodnih pojedinačnih kandidatura.

Za predsjednika stranke izabran je Miodrag Lekić većinom glasova uz 1 glas protiv i 1 uzdržan.

Razmatrajući Izvještaj o radu i smjernice daljeg djelovanja stranke zaključeno je  da DEMOS ostaje u svom radu ozbiljna, demokratska, moderna, evropska, reformska stranka centra čiji je glavni cilj stvaranje društvenih uslova za bolji i pravedniji život naših građana.

Na Skupštini je takođe zaključeno da je Crnoj Gori potreban ozbiljan politički i kulturni dijalog koji bi doveo do šireg konsenzusa o temeljnim vrijednostima u crnogorskom društvu.

U usvojenoj Političkoj deklaraciji je istaknuto da u predstojećem vremenu bremenitom mnogim izazovima neće izostati doprinos DEMOS-a izgrađivanju sistema demokratske, ekonomske, kulturne emancipacije Crne Gore kao i zajedničkog imenitelja našeg državnog identiteta i kulturnog jedinstva građana.

U nastavku Skupštine  održana je sjednica novoizabranog Glavnog odbora na kojoj su za potpredsjednike stranke izabrani dr. Radovan Asanović,

Ksenija Milović i

 Neđeljko Rudović.

Na istoj sjednici izabrano je novo Predsjedništvo stranke u kojem jednu polovinu čine žene.

Na Skupštini je prihvaćen predlog Predsjednika stranke da se sljedeća sjednica Skupštine održi za dvije godine kada će se steći uslovi za njeno održavanje u normalizovanim uslovima.

Skupština DEMOS-a protekla je na bazi uspješnih tehničkih povezivanja koje su omogućile efikasan rad i demokratsko odlučivanje.