fbpx

BALKANSKI ILI EVROPSKI ISHOD?

BALKANSKI ILI EVROPSKI ISHOD?

POVODOM NAPADA SERVISA VLASTI NA ŠEFA DELEGACIJE EU U CRNOJ GORI AIVA ORAVA

Poslije Đukanovićeve nevjerovatne reakcije na evropski izvještaj o napredovanju Crne Gore u kojoj je on sa svoje strane ocjenio da je EU u stanju "konfuzije" i nakon što drugi iz vladajuće stranke pokazuju da su za njih kritičke ocjene i ukupan izvještaj EU neobavezna literatura oglasio se Javni servis. Ne u ime građana koji ga finansiraju, nego službi oko Đukanovića koje ga uređuju.

I umjesto da se izgrađuje kao nacionalno kulturno dobro, politički neutralno, sa ogromnim emancipatorskim potencijalima, Javni servis, koji je nezakonito osvojen odredima autokratske vlasti, sada otvara javni rat sa EU napadajući njenog ovlašćenog predstavnika u Crnoj Gori.

Iako sve to dobija tragikomične, zapravo groteskne dimenzije, uređivači sjeverno korejskog dnevnika u pokušaju da javnim ucjenama prevaspitaju možda i zastraše ambasadora EU, možda i cijelu Uniju, ipak zaslužuju odgovor ozbiljne demokratske javnosti ma kolika ona bila. Ali takođe i od same EU koja eventualnim tolerisanjem ovakvih drskih provokacija rizikuje svoj kredibilitet ovdje, pa i kompromitovanje procesa evropskog pridruživanja.

Najgore od svega jeste da se ovakvim brutalnostima država objektivno udaljuje od ulaska u EU. Da je cilj Đukanovića, koji pozive na ispunjene evropskih standarda očigledno ne namerava da isupuni iz razloga što bi njihovo ispunjnje značilo i kraj njegovog režima.  

A bruku sluganskog Javnog servisa vide svi. Valjda i EU, pa ostaje da se sagleda do kraja bilans ovog neobičnog duela u kojem će i EU pokazati svoju principijelnost u odbrani standarda u koje su građani do sada povjerovali. Ozbiljan proces demokratizacije ili nastavak farse izgradnje građanske Crne Gore jeste suštinsko pitanje u ovom trenutku. Niti režim, niti EU ne treba da potcijene građane da neće moći da procjene rezultat.