fbpx

Objediniti cjelokupnu izbornu materiju u jedinstveni zakonik

Objediniti cjelokupnu izbornu materiju u jedinstveni zakonik

Sve propise koji se odnose na izbornu materiju trebalo bi kodifikovati u okviru jedinstvenog izbornog zakonika, poručeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije DEMOS-a, Demokrata i poslanika Neđeljka Rudovića.

 Član Glavnog odbora DEMOS-a Vuko Vlahović istakao je da "DEMOS nastavlja da podržava rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva jer smatramo da je to, uprkos teškoćama, najbolji put da se u Crnoj Gori konačno dođe do adekvatnog ambijenta za demokratsko ispoljavanje volje građana".

 On se posebno osvrnuo na činjenicu da se ovo tijelo nalazi pod lupom značajnih međunarodnih adresa, u prvom redu Evropske unije. To bi, prema njegovim riječima, trebalo iskoristiti za postizanje konkretnih rezultata, kako se ne bi dozvolilo da vlast, po već oprobanom receptu iz prethodnih reformi, obesmisli čitav proces, odnosno da onemogući bilo kakve suštinske promjene u izbornim uslovima. "Zato moramo iskoristi ovu šansu i spriječiti još jednu njihovu prevaru.", poručio je Vlahović. Ocijenio je i da je izborna materija stvar od opšteg društvenog i državnog interesa i da zato nikako ne bi smjela biti povod za unutaropozicione obračune, sa ciljem osvajanja jeftinih političkih poena.

Vlahović smatra da, u pogledu normativnih rješenja za poboljšanje izbornog zakonodavstva, jedan od temeljnih iskoraka treba da bude kodifikacija izbornih propisa, kako bi se objedinila cjelokupna izborna materija, odnosno svi segmenti izbornog procesa.

 "Pored zalaganja za unaprijeđenje pravnog okvira, ostajemo privrženi modelu tehničke vlade, kao modalitetu implementacije usvojenih rješenja, sa jasnom sviješću da nam ni idealan pravni okvir ne znači mnogo ukoliko ga sprovodi DPS.", zaključio je Vlahović.

 Poslanik Demokrata Momo Koprivica istakao je da pitanje izbora mora biti sistemski riješeno putem kodifikacije izbornog zakonodavstva, odnosno, "objedinjavanja u jedan akt kompletne regulative o izbornom procesu i one regulative koja je od značaja za ostvarivanje biračkog prava". On je objasnio da bez regulacije biračkog spiska nema zaštite evropskog principa opšteg prava glasa, kao i da bez odgovarajuće regulacije finansiranja izborne kampanje, nije moguće obezbijediti pravo političkim subjekatima da budu birani pod jednakim uslovima. “Ovo je način da se to zakonodavstvo na jedinstven način uredi,...da se modernizuje pravni poredak i da se konačno obezbijedi sveukupni legitimitet izbornog zakonodavstva.”, zaključio je Koprivica.

 Poslanik Neđeljko Rudović napomenuo je da “prvi problem koji detektuje Evropska komisija u svim izvještajima o Crnoj Gori su sumnjivi i sporni izbori. Ako ponovo budemo imali sumnjive izbore, Crna Gora će nastaviti da stagnira ili čak da nazaduje kada je u pitanju proces pridruživanja EU.” On smatra da bez prihvatljivih izbora nema političke stabilnosti, a time ni ekonomskog razvoja. "Mislim da to nije ničiji interes, osim onih koji Crnu Goru vide kao plijen i koji misle da država treba da služi njihovim dzepovima i kompleksima", istakao je Rudović.

 Poslanik Demokrata Danilo Šaranović posebno se osvrnuo na pitanje uporedne prakse u pogledu kodifikacije izbornog zakonodavstva. Šaranović smatra da je u tom smislu naročito upotrebljiv primjer Sjeverne Makedonije, gdje je nakon usvajanja izbornog zakonika došlo do smirivanja tenzija u društvu, te uspostavljanja povjerenja u izborni proces i sprovođenja prvih slobodnih i fer izbora.