fbpx

Akcenti sa press konferencije: Zloupotreba kulture za potrebe vladajuće elite

Akcenti sa press konferencije: Zloupotreba kulture za potrebe vladajuće elite

Demokratska Crna Gora i DEMOS održali su danas zajedničku press konferenciju povodom aktuelnog momenta u crnogorskoj kulturi.

Član Glavnog odbora Demosa, Vuko Vlahović kazao je da je ponosan na činjenicu što pripada zemlji sa izuzetnom kulturnom tradicijom, ali da je istovremeno i veoma razočaran zbog odnosa koji vladajuća elita ima prema kulturi.

“Aktuelna vlast nikako da shvati da je kultura posljednja oblast u kojoj se stvari mogu vrednovati na osnovu njihovog omiljenog kriterijuma - podobnosti. Upravo zato svjedočimo propadanju gotovo svih segmenata kulture.”, podvukao je on.

 

Vlahović smatra da se drugačiji odnos prema ovoj suštinski važnoj oblasti nažalost ne može ni očekivati u zemlji gdje je ministar kulture čovjek koji je Šekspirovog kralja Lira prekrstio u Ilira, a gradonačelnik Nikšića, grada na koji se upravo i odnose finansijske zloupotrebe  koje ćemo danas prezentovati, čovjek koji je galamom prekinuo izvođenje predstave "Sin", i to samo zato što njena fabula predstavlja umjetnički prikaz koruptivnih poduhvata njegovih partijskih drugova u Budvi.

On je istakao da je posebno zabrinjavajuće što bi se upravo posredstvom kulture najbolje mogao učvrstiti državni i nacionalni identitet Crne Gore, koja je nažalost nakon trideset godina vladavine iste vlasti raspolućena po svim šavovima.

“Činjenica da ovakvi i slični pojednci definišu kulturne politike u zemlji koja je dala Njegoša, Lalića, Sijarića, Zogovića, Živka i Vita Nikolića, Lesa Ivanovića, Veljka Bulajića, Pera Počeka, Lubardu, Milunovića, Dada Đurića, Rista Stijovića i brojne druge velikane po sebi je poražavajuća.

Zato ćemo nakon smjene vlasti posebnu pažnju posvetiti upravo rehabilitaciji crnogorske kulture, kako bi je ponovo vratili na ono mjesto koje joj po tradiciji i snazi umjetničkog izraza crnogorskog čovjeka nesumnjivo pripada”, zaključio je Vlahović.

 

 

Potpredsjednik i poslanik Demokrata, Momo Koprivica, prezentovao konkretne dokaze o skandaloznim zloupotrebama budžetskih sredstava.

On je kazao da su bezakonje i favorizacija političkih funkcionera i donatora DPS-a dosegli vrhunac u onoj oblasti koja treba da je zaštićena od svih vanpravnih i političkih uticaja, a to je oblast kulture, jer se Crna Gora uvijek raspoznavala kao država impozantne kulturne tradicije.

“Prezentovaćemo vam pravno i sadržinski skandaloznu odluku Ministarstva kulture (od 10. jula 2020. godine) o dodjeli budžetskih sredstava za sufinansiranje programa u ovoj oblasti. S obzirom na specifičnost aktuelnog trenutka i dobro poznate prakse ministara DPS-a, postavljaju se sljedeća pitanja:

Kako je u predizbornom periodu i ambijentu došlo do odluke o raspodjeli sredstava?

Kako je konkurs MKU tek sad završen iako je raspisan još u decembru, a zaključen čak 15. januara 2020 godine?

Kako je došlo do toga da se novac dijeli čak 6 mjeseci nakon zaključenja konkursa i to u jeku predizborne utakmice?

Kako je moguće da su, baš pred izbore, nagrađeni "projekti" donatora i aktivista DPS-a i ustanova koje nemaju nikakve veze sa kulturom, a na uštrb još ko zna koliko umjetnika koji jedva sastavljaju kraj sa krajem?

Da je želja DPS-a da se ova odluka MKU provuče ispod radara govori i činjenica da je objavljena u predvečerje vikenda uoči prazničnih neradnih dana”, rekao je Koprivica.

Istakao je da su osnovna pitanja u vezi dodjele sredstava za kulturu da li je ispoštovan Zakon o kulturi i kome su pripala sredstva namijenjena za kulturu? Drugim riječima, zapitao je on, da li je budžetski novac dodijeljen onima kojima treba da pripadne, a to su umjetnici i kulturni stvaraoci, ili je pak završio u rukama donatora i agitatora DPS-a?

Koprivica je obrazložio kako se otimaju sredstva kulturnim poslenicima i ko ih otima.

Kazao je da je članom 71 Zakona o kulturi jasno propisano: ,,Pravo učešća na konkursu imaju fizička i pravna lica koja imaju prebivalište u Crnoj Gori, odnosno koja su u Crnoj Gori registrovana za obavljanje djelatnosti kulture, osim nevladinih organizacija i javnih ustanova i drugih subjekata čiji se rad finansira iz budžeta Crne Gore, odnosno budžeta opštine sredstvima planiranim za kulturu.“

“Prema tome samo ona pravna lica koja su registrovana za obavljanje djelatnosti kulture mogu dobiti sredstva od Ministarstva kulture. Ta zakonska norma je grubo pogažena, da bi se dodijela sredstva funkcionerima i donatorima DPS-a i njihovim firmama.

Naime, sredstva su dobile ,,Comp-comerc” d.o.o i ,,Vučje” d.o.o, a to su firme, za koje smo prezentovali dokaze da se u Centralnom registru privrednih subjekata registrovani za djelatnosti: hoteli i drugi smještaj. One nemaju ni kadar ni organizacionu sposobnost za povezivanje i organizovanje kulturnih poslenika, niti zakonski uslov za to“, istakao je Koprivica.

On je rekao da ako je Šekspir napisao ,,Kralja Ilira“ onda je i motel kulturna ustanova. Kad se dijele pare za ,,Kralja Ilira“, tj. ministra po nuždi kojeg nije htjelo Cetinje, i hoteli i moteli su prvorazredne kulturne institucije. „Nije se čuditi da onaj ministar kulture koji ne zna naslove Šekspirovih djela, ne zna ni razliku između hotela i motela u odnosu na pozorišta, biblioteke i slične ustanove“, kazao je Koprivica.

On je dodao da se ovdje radi i o klasičnom bezakonju i o predizbornom finansiranju okupljanja DPS-a pod plaštom opšte društvene brige, a koja nemaju ama baš nikakve veze sa kulturom.

“Hotel Onogošt dobio je 5.000, a Vučje 3.000 eura. DPS firme tako su dobile skoro tri puta više nego Nikšićki književni susreti, a svega 3.000 manje od Međunarodnog festivala glumca! Ovaj hotel, čije je vlasnik firma ,,Comp-comerc” d.o.o, je uoči izbora 2016. godine dobio državne privredne subvencije za podsticaje ugostiteljstva, a uoči izbora 2020. godine dobija državna sredstva za kulturu. Da li je to normalno?

Kulturno ljeto u jednom hotelu i jednom motelu, tako je dobilo skoro koliko i sajam knjiga u Podgorici ili kompletno kulturno ljeto u Ulcinju. “Vlasnik” tih objekata je poznati donator i funkcioner DPS-a Ranko Jovović, poznat, pored ostalog, i po nezakonitim donacijama i javnim nabavkama, kao i oslobađanju od poreskog duga davanjem ruinirane nekretnine”, rekao je Koprivica.

On je naveo i poređenje, za rubriku vjerovali ili ne, kazaviši da su ruženja u “Onogoštu” dobila 1.000 eura više nego najstarija tradicionalna književna manifestacija – “Pjesnički susreti” na izvoru Pive, dok su druženja u kovid bolnici na Vučju dobila isto koliko i nekada slavni Nikšićki književni susreti?!

“Da li je opravdano, i u skladu sa javnim interesom, da samostalni autorski projekti, u vezi kojih iskreno čestitamo, dobiju svega 21.900 eura, a da firme bliske DPS-u koje nemaju nikakve veze sa kulturom i otkazani i sumnjivi projekti dobiju blizu 30.000 eura i znatno više od samostalnih autora?

To je uvreda zdravog razuma, otvoreni znak prezira prema književnicima i klasični primjer koji Crnu Goru drži van spiska demokratskih zemalja, koji je označava kao hibridnu autokratiju”, istakao je Koprivica.

On je rekao da je posebna priča muzički festival City Groove sa 15.000 eura, te da je to jedini festival koji je od MKU dobio sredstva jer je poznato da mnogi, poput Bedem festa ili Lake festa, neće biti održani zbog epidemiološke situacije. Dodao je da je taj festival, nakon kraha na Studentskom trgu, par godina održavan na podgoričkom Malom stadionu, ali je ove godine i on planiran za Nikšić.

“Kako, pitamo se, dugogodišnji član tzv. nezavisnih tijela i agencija za elektronske medije, Dragan Bulajić zaslužio da jedini dobije novac od MKU za muzički festival u sred epidemije, kako ako ne kao “menadžer” DPS-a?! Vjerovali ili ne, ista suma odobrena je Bulajiću i jednom ,,Grad teatru u Budvi!”

Interesantno je i da je JU “Zahumlje” za Festival uličnih svirača dobila 6.000 iako se zna da tog festivala neće biti. Naime, 03.07.2020. godine javnost je obaviještena od strane organizatora festivala uličnih svirača da je isti otkazan, a sedam dana nakon toga, na ime tog festivala se dodjeljuje impozantna suma novca. Da li je to legalno i da li je to normalno, šta će biti sa tim novcem?”, ističe Koprivica.

On je kazao da je dovođenje uličnih DPS svirača, u stvari međunarodne trupe koja gostuje po regionu, bez ikakavog značaja je za produkciju i razvoj muzičke kulture u gradu.

“Dok se troše hiljade eura za dovođenje nepoznatih svirača, u Nikšiću se gase bendovi, orkestri i horovi, muzičari jedva preživljavaju, a mnogi od njih su zauvijek napustili svoj grad. Nikšićko pozorište je, umjesto za novu predstavu, kao ostatak pozorišta na svijetu, pod stavkom “Pozorišna produkcija”, dobilo 1.600 eura, ali za teatrološku knjigu. To pozorište, inače je pozorište samo po nazivu, jer u njemu ni dan danas, među 70 zaposlenih, ne radi niti jedan jedini profesionalni režiser, scenarista, scenograf, dramaturg, a odnedavno radi samo jedan jedini diplomirani glumac.

To malo predstava zabranio im je gradonačelnik Grbović, koji živi kulturu na svoj način: Zabranio je predstavu “Biciklistčki ustanak u Crnoj Gori”, zatim “Persone non grate” jer se autor protiv volje DPS-a kandidovao za direktora pozorišta, svađao se s glumcem u toku predstave i ljutito napustio salu ne razlikujući umjetnost od života…zabranio nastup Vlada Gaorgijeva na Bedem festu, uz obrazloženje da nikad nije čuo za njega!”, istakao je Koprivica.

On se osvrnuo i na činjenicu da je i susjedna opština Šavnik, na čijem čelu je DPS, dobila pred izbore čak 12.000 eura, od čega za Dane kulture Šavnika, za koje niko nije čuo, ide 8.000.

“Očigledno je da je, po ustaljenoj matrici poslednjih godina, desetine i stotine hiljada eura ponovo dobio čuveni napadač na sve i svakoga ko nije u DPS-u, poznat i po tome da je Njegošu oduzeo Njegoševu nagradu, “pisac” Milorad Popović, koji važi i za nezvaničnog predsjednika i jedinog člana svih komisija MKU. Njegove firme i NVO već godinama ostavljaju samo mrvice ostatku Crne Gore, koja se jedno vrijeme, takođe lažno, predstavljala i kao jedna kulturna adresa. No, kako se izbori primiču, ove godine moralo se dati malo više gladnim ptičicama iz istog jata, kako bi se podanici na vrijeme isplatili da opravdavaju “Limenku”, “Kovertu”, vilu na Gorici, kastodi račune, milione zarađene preko noći, torbe, kontejnere i ko zna šta sve iz bogate riznice DPS kleptokratije”, kazao je Koprivica.

Koprivica je navao da umjetnicima i kulturnim poslenicima koji su svojim imenom i prezimenom stali iza svoga djela ili projekta, čestita za odobreni novac Ministarstva kulture Crne Gore (MKU) i kazao da državni novac, novac svih građana koji to ministarstvo dijeli, jeste novac koji umjetnicima pripada.

“Međutim, da li novac za kulturu pripada, recimo, agitatorima DPS-a iz Hotela “Onogošt” i sestrinskog Ski centra “Vučje” koji je odavno korona bolnica, ili festivala City Groove, koji su dobili više para nego svi crnogorski umjetnici zajedno?!

Tako je minister kulture, poznat i kao “kralj Ilira”, čak 30.000 eura dao samo trojici DPS aktivista u Nikšiću, čime je ponizio i drastično uvrijedio na stotine umjetnika u Crnoj Gori. Svu dostupnu dokaznu građu i raspoloživu dokumentaciju o kršenju Zakona o kulturi Demokrate će procesuirati kod nadležnih organa jer se za ovo moraju položiti računi a oteta sredstva vratiti onima kojima pripadaju, a to su umjetnici i drugi kulturni stvaraoci”, zaključio je potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica.