fbpx

Miodrag Lekić predsjednik DEMOS-a o prvim mogućim koracima nove koalicione vlasti

Miodrag Lekić predsjednik DEMOS-a o prvim mogućim koracima nove koalicione vlasti

Neophodnost svijesti da novom vlašću ne počinje bajka već veliki izazovi kojima moramo biti dorasli

Makar se ponavljale i zvučale kao fraze ostaju dvije konstatacije o jučerašnjim izborima.

  Pobjedila je demokratija. I pobjedila je Crna Gora.

  U mnoštvu pokrenutih, i ne jednostavnih procesa, smatram,  primarnim u ovom trenutku tri:

Prvo, odlazeća Markovićeva vlada treba da iskoristi ovaj kraći period do predaje vlasti da bi javno saopštila sve bilanse, posebno ekonomsko-finansijsko stanje zemlje - koje ostavlja kao rezultat svoje vladavine snagama kojima su građani 30. avgusta izrazili povjerenje za vođenje državnih poslova.

  Drugo, tri koalicije koje su dobile većinu za formiranje vlade treba da su, ne samo svjesne ogromne odgovornosti, složenosti trenutka u zemlji, neophodne doraslosti iskušenjima koja dolaze - već i da brzo reaguju osmišljenim dogovorom sa potpisima većine poslanika koji podržavaju formiranje nove vlade. Dakle, tri koalicije u svakom slučaju, a po mogućnosti pojačane i sa drugim mogućim subjektima.

   Ovo je neophodno, ne samo što je vrijeme dragocijeno već i da bi se spriječio nepotreban ritual tkz. konsultacija kod predsjednika države oko određivanja mandatara. Tim prije što je nominalni predsjednik države cijelo vrijeme dijelovao kao partijski predsjednik pa bi bilo logično  da se u ovom trenutku i sasvim posveti svojoj partiji.

   Treće, neophodno je sa pozicije nove koalicione vlasti što prije uspostaviti međunarodne kontakte sa relevantnim partnerima, prije svega sa viskoim institucijama EU u Briselu. Tom prilikom treba pružiti pored objašnjenja o velikoj demokratskoj pobjedi u Crnoj Gori  takođe i garancije za ispunjenje preuzetih međunarodnih obaveza crnogorske države.

   To su prvi i hitni koraci koji nas čekaju.

   A odmah zatim treba da slijedi temeljan dogovor i akcija na duboko zapuštenom području prioritetnih oblasti društva: hitne ekonomske mjere, izgradnja koncepta održive ekonomije, evropske integracije, građanska demokratija, poštovanja civilizacijskog principa podijele vlasti, međunacionalna kohezija, pravna sigurnost i nezavisno pravosuđe, slobodni mediji i oslobađanje Javnog servisa od  kontrole DPS-a itd.

  Crna Gora u ovom trenutku vjerovatno ima više problema nego broj stanovnika.

   Treba ih riješavati mudro i kompetenento. Novom vlašću ne počinje bajka. Počinje novo poglavlje crnogorske istorije. Puno iskušenja.

    Ali i velikih šansi za hitnu dekriminalizaciju crnogorskog društva i početak građenja ozbiljne, pravne, demokratske države koja će građanima donijeti toliko očekivani realan, prije svega ekonomski, prospertet.