fbpx

Miodrag Lekić za BBC

Miodrag Lekić za BBC

[ Thursday, September 3, 2020 10:56 AM ] Ksenija Milović: Miodrag Lekić je poslednji bio nadomak izborne pobede nad kandidatom DPS-a.

U aprilu 2013. godine izgubio je za svega nekoliko hiljada glasova u drugom krugu predsedničkih izbora od Filipa Vujanovića.

„Razlika je u tome što su to bili izbori bez posmatrača, bila je manja napetost.

„Ipak, ovo je sad daleko snažniji momenat pobjede."

 

Mogućnost da opozicija formira vladu, za lidera Demosa znači mogućnost za građenje drugačijeg sistema u društvu.

„Mi ovde nikad nismo imali pravilnu podjelu vlasti nego piramidu - tamo gde je Đukanović, tu je koncentrisana moć.

„Sada kada neće imati svog čovjeka kao predsjednika vlade i Skupštine, on neće imati stabilnost kao predsjednik države."

Za takav ishod, smatra Lekić, odgovoran je sam Milo Đukanović.

„Ovakav ishod vladavine je rezultat otuđenja čovjeka koji je sužavao prostor oko sebe, potpuno je bio sam na vrhu piramide.

„Mislim da je ovo njegov politički kraj jer je poraz na terenu bio veliki."

Na tvrdnju da je uloga crkve prelomila izbore i donela šansu opoziciji da formira vlast, Lekić kaže da je i tu velika uloga samog Đukanovića.

„On je svojom politikom pretvorio crkvu u žrtvu, zakonom koji je bio krajnje problematičan i diskriminatorski.

„Prekršio je i Ustav kojim se definiše odvojenost crkve i države jer se u sekularnoj državi on umiješao sa željom da stvori neku posebnu crkvu."

Na pitanje da li će onda političari imati obavezu da se na neki način zahvale crkvi na pomoći u dolasku na vlast, Lekić kaže da je on ne oseća.

„Na mene crkva nije uticala, nije me zadužila i ništa joj ne dugujem.

„I dalje ću se boriti za laički karakter ove države, gdje crkva ima svoje mesto, a država svoje, i to su odvojene stvari."

Raspolućenost kao metod vladanja

Nekadašnji diplomata kaže za BBC na srpskom da bi opozicija na vlast mogla doći u društvenoj atmosferi dubokih podela.

„Kod nas familije uoči svadbe pregovaraju o simbolima i zastavama koje će se nositi.

„Zvuči kao filmska predstava, a zapravo je istina i pokazuje dokle smo stigli - simboli su usvojeni malom većinom, identitet se ne može nametati, već postupno graditi."

I ovakve scene su za Lekića proizvod delovanja vlasti.

„Raspolućenost je izraz projekta vlasti da pretvore Crnu Goru u zbir etničkih pluraliteta, gdje se elite dogovaraju oko koalicije.

„Zemlja nema integrisanost, vode se paralelni životi - da smo nastavili, mogli smo preći u federalni sistem."

Zbog svega toga, a i crnogorskih iskustava sa postizbornim menjanjima strana, Lekić kaže da opozicija nema vremena za gubljenje.

„Treba što prije formirati vladu, poštujući sve ustavne norme.

„Svako odugovlačenje može biti rizik za preokret situacije."

Kada slika foto-robot budućeg premijera, lider Demosa kaže da je potrebna snažna i kompleksna ličnost - ali ne navodi nijedno potencijalno ime.

„Treba da bude ličnost koja spaja više osobina jer je to zahtjevna funkcija - treba da bude poznavalac ekonomskih i pravnih dimenzija jer su problemi ogromni u obje sfere.

„Važna je i politička sposobnost koordinacije, traženja kompromisa, a to su karakteristike političara."

Uneće Lekić još jednu dimenziju u formiranje buduće vlasti - iako je među četiri principa opozicije naveden i rad na stvaranju vlade eksperata, kaže da ni to nije sigurno.

„Nije još odlučeno ni da se formira ekspertska vlada - ne treba robovati predznaku ekspertska ili politička, a možda bude i kombinovana jer i u partijama ima stručnjaka.

„Koncept ekspertske vlade nije do kraja razvijen - to su korisne ideje, ali mi to nismo do kraja odlučili."

Okončati „dvorska zapetljavanja"

Nekadašnji jugoslovenski ambasador u Italiji, Lekić kaže da su međunarodni faktori dobro znali kakva je situacija u Crnoj Gori.

„Đukanović je postajao neprijatan partner zbog svojih afera i skandala - i ranije sam govorio da međunarodne organizacije rizikuju svoju reputaciju ako ga budu držale za partnera, mada to ne znači da sam tražio da ga eliminišu jer je Crna Gora ta koja treba da postavlja svoju vlast.

„Mislim da su i oni čekali da se promjena desi iznutra i da im promena ne smeta jer se oslobađaju neprijatnog partnera."

Otuda i motivacija opozicije da u početnom dokumentu saradnje navede članove koji bi baš međunarodnu zajednicu uverili u privrženost kontinuitetu.

„Ovaj dokument je početni, bio je usmjeren i ka međunarodnim instancama koje bi mogle imati predrasude zbog propagande da se ovdje radi o nekom društvu koje će da redefiniše osnovne principe - bez obzira na ideološke i političke razlike, svi smo ujedinjeni da se ovaj režim promjeni i da se gradi bolji."

„Mislim da ćemo uspjeti da političkom kulturom održimo koaliciju i podredimo je višim ciljevima, bez radikalizma, a prvi zadatak je dekriminalizacija crnogorskog društva i u to moramo da uđemo."

Ukoliko opozicija uspe da formira koaliciju, jedna od oblasti na kojoj će morati da radi je i redefinisanje odnosa sa Srbijom - susedom prema kome se mnogo toga samerava u Crnoj Gori.

„Građani Srbije i Crne Gore žele da žive u najboljim mogućim odnosima - kod naroda nema elemenata za konfrontaciju, a problem je u dvorskoj politici u oba pravca.

Vidim nastavak tog dvorskog zapetljavanja u bizarnoj igri Vučića i Đukanovića - obojica propagandom stvaraju tešku atmosferu, a oni se nikad ne sudaraju", zaključuje Lekić i tvrdi da će promenama u elitama i ovi odnosi dobiti drugačiju boju.