fbpx

Miodrag Lekić: Pokrenuti zaustavljeni točak integracija sa EU

Miodrag Lekić: Pokrenuti zaustavljeni točak integracija sa EU

            Izvještaj Evropske komisije je brojnim, mada i do sada ponavljanim kritičkim konstatacijama o stanju u crnogorskom društvu, koje je očigledno udaljeno od evropskih standarda, potvrdio faktički zaustavljen proces integracija Crne Gore u EU.

            Umjesto nesputanog napretka na planu evropskih  integracija Crna Gora plaća visoki ceh zbog neiskrenog i neozbiljnog odnosa političke elite prema ispunjenu obaveza izgrađivanja demokratskih standarda.

            Ne samo da nisu poštovane evropske obaveze već je vrh crnogorske vlasti  nerijetko ispoljavaljavo tendencije ignorisanja prethodnih ocjena i izvještaja, sve do faktički  neuzimanja za ozbiljno partnerstvo sa Evropskom unijom.

            Jedino se tako mogu tumačiti pretenzije prethodne vlasti da će Evropska unija iz nekih strateških razloga permenentno gledati kroz prste autokratskim ponašanjima u Crnoj Gori, prije svega uspostavljenu kontrolu vrha vlasti nad vitalnim institucijama društva.

            Poslednji izvještaj predstavlja dragocijem putokaz novoj vladi i parlamantarnoj većini za realizaciju neophodnih demokratskih reformi.

            Jedna od pouka jeste da proces evropskih integracija nije tehničko pitanje već je političkog karaktera koje treba da iskreno i kompetenento sa vidljivim rezultatima i u interesu crnogorskih građana, usmjeri Crnu Goru ka Evropskoj uniji kao strateški primarnom spoljno političko cilju.