fbpx

Teško nasleđe prethodne vlasti i ispit zrelosti nove čekaju Crnu Goru u 2021.

Teško nasleđe prethodne vlasti i ispit zrelosti nove čekaju Crnu Goru u 2021.

Građani Crne Gore ulaze u 2021.g. sa velikim zebnjama i nadama. Mnoge se prenose iz odlazeće 2020. koja je na svjetskom planu neočekivano globalizovana jednim opasnim, nevidljivim protivnikom nazvanim Kovid 19.

Domaći virusi, posebno kriminal i korupcija, dugo njegovani u ovdašnjem hibridnom modelu – kako su crnogorko društvo nazvale visoke međunarodne adrese – u 2020 su valjda doživljavali kulminaciju.

Pretenzija trajnog oblikovanja crnogorske države i društva na koruptivno-mafijaškim poglavljima u simuliranom dekoru kontrolisanih institucija je ovoj godini naišla na adekvatan odgovor građana.

Jasnom porukom da je isteklo vrijeme obmana, da je vrijednosna skala izvjesno pomjerena od podanika ka građanima, stvorene su pretpostavke za prekid mučne vrijednosne, ekonomske, političke, kulturne agonije društva.

Takvu poruku građani su uputili na izborima 30. avgusta datuma koji, bez pretjerivanja, ulazi u istoruju ove zemlje. Rečeno je već, ali vrijedi ponoviti – prvi put u crnogorskoj istoriji je na demokratski, miran način došlo do smjene vlasti. Ulazi u istoriju jednako i poruka sa istih izbora svakoj novoj vlasti da će realno unaprijeđivanje života građana, u svim dimenzijama, ekonomskim i kulturnim prije svega, kao i izgradnja ozbiljne i pravne države biti kriterijum za vrednovanje njihovih rezultata i uživanja povjerenja.

Ništa manje teško nasleđe, gotovo ravno ekonomskom siromaštvu, jeste bestidna manipulacija sa osjećanjima građana s ciljem podjela u društvu i na tim osnovama trajanja na vlasti.

Rodoljupci raznih boja, orkestrirani od vrha vlasti, su pričama, zapravo manipulatorskim naklapanjima  o patriotama i izdajnicima, o ekskluzivnim nacionalnim istinama zračili toksičnom radijacijom pretvarajući mali prostor Crne Gore u mjesto netolerancije i permanetnih sukoba.

Zato crnogorako društvo nažalost izlazi iz 2020. kao model dezintegracija, rastakanja, gotovo razula zajedničkog državnog identiteta.

Uprkos velikim demokratskim promjenama u 2020.g. Crnu Goru u 2021. čekaju velika iskušenja.

Kako zbog teškog nasleđa prethodne vlasti tako i zbog ispita istorijske zrelosti alternative koja je pobjedila na izborima 30. avgusta ove odlazeće godine.